Eller kaos och kaos, det kanske det inte behöver vara men jag skulle säga att det är tämligen omöjligt att driva ett förändringsarbete med alla bitar på plats hela tiden.

Det blir lätt lite rörigt, speciellt i stora organisationer och vid större förändringar.

Olika delar har kommit olika långt. Några har tänkt fort och testar sin idé. Någon annan funderar, vrider och vänder för att sedan förankra i mindre konstellationer.

På vilken nivå fattas beslut mitt under förändringen? Hur ska vi lyckas hålla fast i en rådande struktur fram tills att den nya, som är känd, träder i kraft? Ska jag vända mig till min nuvarande chef eller den jag kommer att ha sen? Frågorna är många.

Personligen gillar jag ”kaoset”. När det är som rörigast och det behövs kloka diskussioner för att navigera och få framdrift och kunna styra mot det som förväntas bli ett snäpp bättre. För mig är det ett riktigt bra recept på motivation och arbetsglädje.

Utmaningen ligger i att få så många medarbetare som möjligt att känna trygghet när förändringens vind blåser. Att få så många som det går att också gilla läget. Informera så mycket det går. Bygga tillit och skapa delaktighet samtidigt som den som leder eller initierat förändringen är tydlig med målbilden och syftet. Att ge medarbetarna något att ta ställning till. Något att tro på eller väcka tankar på nya möjligheter.

Hur? Såklart mycket som påverkar det. Men att som ledare rensa kalendern och lämna dörren öppen. Att ge medarbetare möjlighet att förstå. Det kan innebära många frågor men jag är övertygad om att alla vill och kan förstå. Frågorna betyder inte automatiskt att det finns ett motstånd. Repetion. Varför gör vi det här? Vad vill vi uppnå? Varför gör vi det här? Vad vill vi uppnå?

Efter ett tag kommer också såklart – vad innebär detta för mig? Men har vi lyckats med ovanstående så är det lättare för medarbetare att ta makten att bestämma själv så långt det är möjligt. Vill jag det här? Ett aktivt ställningstagande minimerar också bilden av att det var bättre förr. Att lägga tid på syfte och vara tydlig med målbilden skapar alltså en win-win situation.