Så här alldeles i början av året kan det ju passa bra att både summera och blicka framåt. Att älta ligger inte riktigt för mig men jag kan tillåta mig att se att jag under det gångna året på några sätt stakat ut riktningen framåt. Jag är inte en person som sätter upp mål flera år framåt i tiden. I alla fall inte i form av resultat eller specifika mål. Jag kanske skiljer mig lite där, jag vet inte, men min erfarenhet säger mig ändå att det sällan blir som man tänkt. Och det är lite det som jag drivs av. Och får energi av. Att saker och ting händer i vardagen. Att vi får planera om. Att vi får pröva vår förmåga att stå stadigt när det är lite småblåsigt. Eller varför inte när det kommer en rejäl orkan.

För mig innebär det också möjligheten att säga ja. Att inte vara fast i en plan eller bli besviken över att det som var planerat inte blev av. För mig tar det onödig energi och i de organisationer som jag jobbar och har jobbat i så har också den där förmågan att tänka om och tänka klart i det föränderliga varit så mycket mer värdefullt än att envetet hålla fast vid planen.

Jag gillar inte trender och modeord men för dig som läser och kanske gör det så skulle jag säga att det agila arbetssättet är viktigt och värdeskapande. Jag frågade en konsult en gång som vill sälja på mig en kurs i Agilt HR vad det egentligen betydde – han svarade ”att vara lyhörd och anpassa sig efter verksamhetens behov”, Jag svarade vänligt att jag jobbat så i hela mitt yrkesliv och någonstans inom mig så kan det finnas en sorg att kursen ens behövs.

Jag tänker också att vi kommer långt med lite vänlighet och en gnutta tålamod. Ni som känner mig vet att jag har svårt för kontrollrutiner och ytterligare mätningar för att följa upp och se hur det går. Jag utgår från att alla gör så gott de kan. Rent krasst så behöver vi också våra resurser till att göra det de är bra på – det vill säga lärarna behöver undervisa, vårdpersonalen behöver ta hand om brukare och patienter och chefer och ledare behöver har tid till sina medarbetare. Alldeles säkert behöver alla också tid för att utveckla sitt arbete och hitta nya former och lösningar men utöver det så tycker jag att vi löser de problem som uppstår där de uppstår och undviker att skapa övergripande kontrollrutiner som drabbar alla.

Så såhär i början av året, när det passar bra att summera och blicka framåt, kan jag säga nedan om jobbfronten:

  • Jag har kunder som jag bryr mig om och jag uppskattar vårt samarbete
  • Jag har samarbetspartners som ligger mig väldigt varmt om hjärtat
  • Jag har fattat beslut i linje med mina värderingar och min magkänsla – det kommer att gynna både mig och mina kunder
  • Jag får vara med och göra skillnad och känner mig stolt över att få vara en liten liten del av det.
  • Jag ser fram emot 2022 – med ödmjukhet och tacksamhet

Jag hoppas att vi ses under 2022!