Tänk att släppa allt du har i erfarenhet och rutiner och BARA tänka nytt! Att distrahera hjärnan, ställa in autopiloten och bara tänka fritt. Slippa ta hänsyn till rimlighet, finansiella ramar eller vad någon annan ska tycka och tänka.

Den här veckan har jag spenderat två dagar på Berghs School of Communication. Där stötte jag för övrigt på en och annan student som tänkte helt fritt…
Jag har utbildat mig till vad de kallade Idéastronaut… Du och jag skulle nog kalla det processledare och denna gången handlade det om att leda idéprocesser. Att på ett strukturerat och metodiskt sätt locka fram kreativitet som genererar nya idéer. Det var, precis som det skulle vara, hur kul som helst.

Under två dagar jobbade vi med den fiktiva frågeställningen ”Hur kan vi skapa en ny och annorlunda vägkrog i Sverige?”. Tro det eller ej – när vi trattat ned våra 200 idéer kom vi fram till 3 riktigt riktigt bra. En av dem skulle vi nog tom kunna tjäna en hel del pengar på.

Det var en skön metod – den bygger på ett byggande klimat där deltagarna uppmuntrar, bekräftar och förstärker varandra. En metod som därmed skapar trygghet och utrymme för det som kanske från början verkade tämligen omöjligt. Att fundera på vad andra skulle tycka och tänka om mina idéer fanns inte på kartan, vilket skapade en trygghet i gruppen som i sin tur ledde till att alla vågade ge uttryck för sina idéer. Alla idéer är bra idéer, i skapandet av idéer är kvantitet kvalitet.
Metoden bygger också på samarbete – den bästa idén är den som inte kan härledas till en enskild individ.

Jag åkte i alla fall hem som idéastronaut – eller processledare då – med massor av kreativa verktyg för att locka fram andras kreativitet och generera idéer. Modellen som vi arbetade efter kallas Stig og Stein-metoden och du kan läsa mer om den på;  http://www.stigogstein.no/ 

Jag tror att vi i många sammanhang skulle tjäna på att tänka helt nytt, utan att ta hänsyn till gammal kunskap och gamla erfarenheter. Vi är så duktiga på att analysera och kritisera både våra egna och andras inspel och idéer och jag tror vi behöver öva mer på att uppmuntra varandra. (Jo, självklart analyserar och evaluerar man även i Stig og Stein metoden, men inte från början). Vi fick lära oss att ta död på ”idédödarna”. Ni kanske känner igen kommentarer som; ”Det har vi provat förut”, ”Det kostar för mycket”, ”Det finns inte tid till”. Det kan i sig vara sant, men det måste inte vara det.

Hur många fantastiska uppfinningar och nya idéer tror ni har börjat med att någon tänkt och agerat precis så som han/hon alltid gjort förut?