Julen står för dörren både hemma och på jobbet. Luciafirande blandas med andra julaktiviteter och den ständiga frågan om julbordets vara eller icke-vara. Trevligt tycker jag!

Funderingen jag fick var i alla fall kring det här med gemensamma aktiviteter efter arbetstid tillsammans med arbetskamraterna. Måste man? Är det viktigt? Presterar vi bättre?

Generellt hör jag till släktet som tror att om vi ska arbeta bättre tillsammans så är det det vi ska träna på och prata om. Jag har svårt att tro att våra processer blir mer effektiva för att vi lär oss att klättra i träd tillsammans. Om det nu inte är just trädklättring vi håller på med på jobbet.

Men, jag är också av övertygelsen att en bättre social sammanhållning ökar tilliten i gruppen och de där stunderna när vi inte jobbar så lär vi känna varandra lite bättre. Jag uppskattar också att det fins en nyfikenhet kring människan som vi jobbar tillsammans med om det hålls på rätt nivå.

Jag kan också konstatera – i min egen grupp fanns ett rätt så litet sådant intresse för fem år sedan. Om det hände att någon tog tag i en aw så var det en handfull som hängde på. I medarbetarundersökningen framkom ändå detta som något viktigt, och som för allt annat som inte faller sig naturligt så skapade vi en struktur för att uppnå en större social sammanhållning. Idag är strukturen borta och det bara händer. Dessutom kommer alla och jag upplever att medarbetarna är genuint besvikna om det skulle hända att någon inte kan vara med. Vi har också en annan stämning och arbetsmiljö på jobbet. Jag kan inte svära på att det hänger ihop men gänget är mer sammansvetsat. Arbetsmiljön är öppnare. Stämningen vid fikabordet är god och alla går dit.

Jag tänker att det är en viktig pusselbit ändå. Vi har såklart en hel del andra pusselbitar som vi kämpat med för att få en helhet. För att utveckla våra processer och effektivitet och säkerställa en värdeskapande leverans. Men vi har också lite roligare när vi gör det.

Ibland gissar jag att någon ”tar en för laget”. Någon hittar på en aktivitet som jag själv kanske inte hade valt. Men värdet av en ökad sammanhållning och intresset för mina kollegor får stå över mina egna preferenser om värdefulla aktiviteter. Jag tror det är viktigt.